Jefuită de un vasluian prin metoda pomana, o buzoiancă de 88 ani a rămas fără 4.000 lei

0

Metoda „pomana” este aplicată tot mai des de hoți ! Infractorii vizează persoanele vârstnice. O buzoiancă de 88 ani a picat în plasa hoțului, un vasluian de 62 ani, care a păgubit-o de 4.000 lei. 

În ziua de 15 septembrie a.c.,polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Buzău, în colaborare cu polițiști din cadrul Inspectoratelor de Poliție Județene Galați și Brăila au depistat principalul bănuit în cazul unui furt calificat din locuință.

Fapta a fost sesizată în data de 11 iunie a.c., de către persoana vătămată, o buzoiancă în vârstă de 88 de ani. Din cercetări s-a stabilit faptul că în ziua de 9 iunie a.c., bănuitul, un bărbat în vârstă de 62 de ani, din Vaslui, sub pretextul de a-i oferi bani de pomană, ar fi pătruns în locuința persoanei vătămate, i-a înmânat o bancnotă de 200 de lei pentru a o schimba în 2 bancnote de 100 de lei și profitând de neatenția acesteia i-ar fi sustras din portofel suma de 4000 de lei. Poliţiştii au dispus reţinerea pentru 24 de ore a bărbatului. În cursul acestei zile urmează a fi prezentat parchetului pentru a dispune cu privire la măsura preventivă, iar poliţiştii continuă cercetările pentru documentarea întregii activităţi infracţionale.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.

Reprezentanții I.P.J. Buzău vin, de asemenea, cu o serie de îndrumări pentru fiecare.

Nu ezitaţi să întrebaţi persoanele necunoscute pe care le sesizaţi în spaţiile comune ale blocului pe cine caută, chiar alertaţi mai mulţi vecini. Aceste întrebări descurajează posibilii infractori.

Când sunteţi în locuinţă şi sună cineva la uşă, înainte de a deschide, întrebaţi cine este, investigați şi uitaţi-vă pe vizor.

Nu permiteţi accesul în locuinţă persoanelor care vând ori cumpără diverse produse sau se oferă să presteze diferite servicii.

Nu faceţi publică plecarea dumneavoastră de la domiciliu, rugaţi vecinii de încredere să vă supravegheze locuinţa.

Procedaţi la fel şi dumneavoastră când aceștia sânt plecați.

Asiguraţi ferestrele cu gratii metalice, mai ales dacă locuiţi la parter; astfel aveţi un plus de siguranţă.

Instruiţi-vă copiii ca atunci când sunt singuri acasă să nu deschidă sub nici un motiv uşa de acces în locuinţă persoanelor străine care spun că sunt trimise de părinţi pentru a le da diverse obiecte.

Anunţaţi imediat Poliția – Telefon 112 atunci când observaţi că persoane străine de imobil ies din scările blocului cu bagaje voluminoase sau că scot pe ferestrele apartamentelor de la etajele inferioare diverse bunuri.

Rețineți cât mai multe semnalmente ale acelor persoane şi dacă este cazul marca, numărul de înmatriculare şi culoarea autoturismului folosit de aceştia.

Acestea sunt doar câteva dintre principalele măsuri de prevenire care sunt puţin costisitoare, dar au o eficienţă foarte mare.

De asemenea, polițiștii vă sfătuiesc :

 Dacă sesizaţi o spargere anunţaţi imediat Poliţia;

 Nu pătrundeţi într-o locuinţă a cărei uşă a fost spartă sau forţată, deoarece puteţi şterge urme esenţiale pentru prinderea autorilor;

 Furnizaţi toate datele pe care le deţineţi în legătură cu o eventuală spargere.

 Indiferenţa dumneavoastră nu face decât să îngreuneze identificarea infractorilor, care între timp vor comite astfel de fapte şi pot sparge chiar casa în care locuiţi.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!