Atenție la plățile on-line ! Polițiștii desfășoară activități de prevenire
,,Fii precaut! Evită înșelăciunile !,, este recomandarea pe care o fac reprezentanții I.P.J. Buzău.
Polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au organizat o activitate de informare în cadrul târgului de toamnă din localitatea Poșta Câlnău. Activităţile au constat în distribuirea de materiale preventive și purtarea unor discuții pe tema prevenirii înşelăciunilor şi a infracțiunilor privind instrumentele electronice de plată, astfel încât buzoienii să înţeleagă riscurile.
S-a promovat un comportament responsabil în interacțiunea cotidiană, dar și în mediul on-line, în vederea prevenirii înșelăciunilor de orice tip, precum și a fraudelor informatice, urmărind conștientizarea riscurilor la care cetățenii se expun atunci când utilizează în mod iresponsabil intrumentele de plată electronică. Au fost purtate discuţii, adresate recomandări preventive şi distribuite materiale informative către aproximativ 100 de persoane.
Metode folosite de infractori
*Metoda ,,DECLINAREA DE CALITĂȚI OFICIALE FALSE” – este un mod de
înșelăciune combinat cu furtul din locuințe, realizat de către persoane care pretind că sunt reprezentanți ai firmelor de electricitate, gaz, primărie sau că prestează anumite activități sau servicii obligatorii (deratizare, verificări centrale termice, verificări instalații gaz, coșerit), având asupra lor elemente de identificare pretinse a fi emise de către instituțiile respective, dar care sunt false.
*Metoda „ACCIDENTUL” – constă în realizarea contactului telefonic cu persoana care ar putea fi înșelată, căreia i se comunică faptul că un membru al familiei sale a fost implicat într-un accident rutier soldat cu urmări grave, iar pentru diminuarea consecinţelor legale şi/sau medicale ale evenimentului se solicită o sumă importantă de bani.
*Metoda „ACOPERIŞUL” sau „BURLANUL“ – este un tip de înşelăciune care constă în oferirea de servicii de reparații din partea unor „meşteri”, în special a burlanelor și acoperișurilor, la un preț atrăgător, iar după executarea lucrărilor se solicită un preț mult mai mare pentru munca prestată.
*Metoda „PREMIUL” sau „SUNTEȚI FERICITUL CÂȘTIGĂTOR AL UNUI
PREMIU! ”- victimele sunt anunțate că au câștigat diverse premii de la magazine sau societăți comerciale, dar pentru a intra în posesia lor trebuie să achite o taxă.
*Metoda „COMIS VOIAJOR“ – oferirea spre vânzare la un preț „minim“, greu de
refuzat, de către vânzători ambulanți, a diferitelor produse (veselă, tacâmuri ambalate în cutii intens colorate și cu o reclamă pe măsură). În realitate se oferă spre vânzare produse de slabă calitate sau contrafăcute la prețuri mari.
*Metoda ,,STRÂNGERE DE FONDURI PENTRU PERSOANE BOLNAVE” –
victimele sunt acostate pe stradă sau contactate direct la domiciliu de persoane străine care sub pretextul că adună fonduri pentru diverse culte religioase sau pentru cazuri sociale sau medicale, solicită ajutor bănesc, mizând pe starea emoțională și sensibilitatea victimei când vine vorba de suferință, boală, neajunsuri.