Slujbă și depuneri de coroane la Închisoarea din Râmnic de ,,Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989,,
Cu ocazia ,,Zilei Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989,,, Primăria Râmnicu Sărat, Prefectura Buzău, reprezentanţi ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, reprezentanţi ai Guvernului şi Parlamentului României, consilieri locali, senatorul P.S.D. Liliana Sbârnea, elevi şi cadre didactice, au participat la o slujbă de comemorare a deţinuţilor politici anticomunişti susţinută de un sobor de preoţi însoţiţi de Î.P.S. Ciprian Spiridon, Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei. La final au depus coroane de flori.
Primarul Municipiului Râmnicu Sărat, profesor Sorin Cîrjan
Senatorul P.S.D. de Buzău Liliana Sbîrnea
Șefu Cancelariei Prim-Ministrului cu rang de Ministru, Mircea Abrudean
Prefectul de Buzău Daniel Țiclea
Comemorarea s-a încheiat cu depunere de coroane.
Penitenciarul de la Râmnicu Sărat, cunoscut ca „Închisoarea tăcerii”, a găzduit o serie de reprezentanţi ai grupărilor politice, clerici greco-catolici şi romano-catolici, precum şi alţi indezirabili. Printre cei încarcerați la Râmnic s-au numărat Ion Mihalache, Ilie Lazăr, Victor Rădulescu Pogoneanu, Victor Anca, Corneliu Coposu, Jenică Arnăutu, Ioan Barbuş, Ion Diaconescu, Constantin Hagea, Alexandru Todea, Constantin Titel-Petrescu și mulți alții.
De la eveniment nu au lipsit nici cei care au sculptat crucea în memoria deținuților politici, respectiv muzeograful Laurențiu Selegian și președintele Cultului Eroilor Râmnicu Sărat, Mihai Doina.
În anul 2007, fostul penitenciar a trecut în administrarea IICCMER, care a reluat recent demersurile pentru transformarea fostului spaţiu concentraţionar într-unul al reflecţiei asupra naturii criminale a comunismului.
Închisoarea de la Râmnicu Sărat, cunoscută și ca „pușcăria izolării totale”, va fi restaurată și deschisă publicului larg.
Proiectul Memorialul „Închisoarea Tăcerii” ce prevede restaurarea fostului penitenciar și amenajarea Centrului educațional privind Comunismul în România a fost acceptat la finanțare de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
Reabilitarea fostei pușcării comuniste va fi una dintre cele mai mari investiții din ultimii ani, având o valoare de 9 milioane de euro.