A.U.R. ,,Suntem singurii care ne-am opus vânzării companiilor de stat,,
Proiectul de Lege PL-X 143/2023 trecut de Camera Deputaților și Senat, a fost motiv de dispută și comentarii pro și contra. Politicianul Dumitru Coarnă, fost membru P.S.D. a propus eliminarea unui articol din proiectul de Lege iar George Simion, președintele A.U.R. a declarat : ,,Suntem singurii care ne-am opus vânzării companiilor de stat,,.
Cei care s-au declarat împotriva adoptării Proiectului de Lege 143/2023 susțin că acest proiect de lege înseamnă înstrăinarea celor peste 240 de regii autonome și a celor peste 1.000 de întreprinderi cu capital de stat cum ar fi: Nuclearelectrica, CEC Bank, Salrom, Hidroelectrica, Romgaz, Romsilva, Portul Constanța și multe altele.
,,Suntem singurii care ne-am opus vânzării companiilor de stat. Prin votul acordat proiectului legislativ nr. 143/2023, partidele sistemului vor înstrăina peste 240 de regii autonome și circa 1000 de întreprinderi cu capital de stat. Noi, cei de la AUR, am fost singurii care ne-am opus unei astfel de legi care înseamnă vânzarea puținelor companii de stat care încă mai sunt profitabile. Împreună cu colegii din A.U.R. ne-am luptat săptămâna trecută la ședința Comisiei de politică economică, reformă și privatizare din Camera Deputaților pentru a nu permite ca resursele țării să fie făcute cadou corporațiilor străine, dar din păcate suntem prea puțini. La următoarele alegeri avem nevoie de majoritate pentru a putea anula această lege antinațională.,, a declarat George Simion.
Guvernul PSD-PNL-UDMR susține adoptarea unui proiect de Lege pentru modificarea şi completarea OUG nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice (PL-X 143/2023), respectiv:
La rândul său, Dumitru Coarnă, membru al Camerei Deputaților în Parlamentul României, fost parlamentar P.S.D. rămas neafiliat, a propus ca amendament eliminarea art. 3, alin. 1, lit. f, motivând că :
,,Este vorba de bunuri proprietate publică care potrivit Constituției sunt inalienabile, insesizabile și imprescriptibile, motiv pentru care nu pot fi listate pe piețele reglementate.
Conform art. 136 din Constituție:
(1) Proprietatea este publică sau privată;
(2) Proprietatea publică este garantată şi ocrotită prin lege şi aparţine statului sau unităţilor administrativ-teritoriale;
(3) Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice;
(4) Bunurile proprietate publică sunt inalienabile.
În condiţiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică.
În același sens este și art. 868 din Codul civil conform căruia:
(1) Dreptul de administrare aparţine regiilor autonome sau, după caz, autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale şi altor instituţii publice de interes naţional, judeţean ori local;
(2) Titularul dreptului de administrare poate folosi şi dispune de bunul dat în administrare în condiţiile stabilite de lege şi, dacă este cazul, de actul de constituire.,,
Text proiect propus de Guvern și adoptat de Senat:
„Art.3.- (1) În aplicarea dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență, autoritatea publică tutelară exercită dreptul de proprietate asupra acțiunilor/părților sociale, după caz, deținute în înfreprinderea publică, prin:
f.adoptarea deciziilor privind înstrăinarea participațiilor la întreprinderile publice aflate sub controlul său direct sau indirect, precum și listarea pe piețele reglementate, cu informarea prealabilă a Guvemului;”.