Pirotehniștii avertizează ! Ce ar trebui să faceți dacă găsiți muniţie din timpul conflictelor militare
De la începutul anului echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Neron Lupașcu” al județului Buzău, a gestionat cincisprezece misiuni de asanare teritoriu de muniție rămasă neexplodată în zona de competență și două misiuni de distrugere a muniției.
De asemenea au desfășurat două exerciții cu forțe și mijloace în colaborare cu SRI și IPJ.
I.S.U. Buzău atenționează populația că în ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active și, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii.
Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic 112, pentru a anunţa evenimentul. Neinformarea autorităţilor se sancţionează potrivit legislaţiei în vigoare.
De asemenea, cei care descoperă muniții sunt sfătuiți să respecte următoarele recomandări:
- nu le atingeţi, nu le loviţi sau mişcaţi din locul în care au fost descoperite;
-
nu le introduceţi în foc;
-
nu încercaţi să demontaţi focoasele sau alte elemente componente;
-
nu ridicaţi, nu transportaţi şi nu introduceţi muniţiile în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi;
-
nu demontaţi şi nu predaţi la operatori economici specializaţi muniţii neexplodate în scopul valorificării ca deşeuri metalice;
-
nu folosiţi muniţiile pentru improvizarea diferitelor unelte sau ca ornamente;
-
nu lăsaţi copiii să se joace cu aceste elemente de muniţie.
Interzis !
În zona în care sunt descoperite elemente de muniţie sunt interzise : accesul persoanelor şi animalelor, executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice de către persoane neautorizate, aprinderea focului deschis, executarea unor lucrări de îmbunătăţiri funciare și circulaţia vehiculelor.
Neutralizarea şi distrugerea muniției neexplodate se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune extrem de periculoasă.