Medicul și scriitorul Mircea V. Homescu, comemorat la Cenaclul din cadrul Centrului Cultural ,,Florica Cristoforeanu,,

0

La împlinirea a nouă ani de la trecerea în neființă a unui om de valoare, iubit, apreciat și respectat de râmniceni, sâmbătă 22 iulie 2023, membrii Cenaclului literar artistic ,,Alexandru Sihleanu,, din cadrul Centrului Cultural ,,Florica Cristoforeanu,, Râmnicu Sărat, s-au întâlnit și l-au comemorat pe medicul chirurg și scriitorul Mircea V. Homescu.

Pentru cei care nu l-au cunoscut personal, scriitorul Traian Ghe. Cristea scria despre medicul și scriitorul Mircea V. Homescu că  ,,…a fost medicul chirurg cunoscut, apreciat în zona Râmnicului Sărat şi în ţară; a fost un mânuitor de excepţie al bisturiului, un caracter aparte, un spirit encicloped veşnic amant al interogaţiilor, al judecăţilor de valoare, cât şi un pelerin neliniştit prin împărăţia artelor.,,.

Mircea Homescu este de asemenea, considerat de prieteni și cunoscuți, ,,un om liber, nonconformist, cu idei radicale, cordial, plin de umor, atent la nuanţe şi, în adânc, nemulţumit de sine şi de destinul său. Un om de o miraculoasă consistenţă, cu vocaţia scrisului, aflat întotdeauna în linia întâi a dezbaterilor pe diverse teme: politice, religioase, sociale, literare ş.a.m.d.

Pe noi, cei mai tineri, ne stimula prieteneşte, ne asigura că performanţa noastră a fost percepută. Citea enorm şi te judeca pentru cât şi ce citeşti. Iar recomandările sale în materie erau riguroase şi persuasive. Iubea fotografia şi adeseori încingeam polemici pe marginea acestei modalităţi de expresie. Binevoitor, mi-a dăruit un album intitulat „The perfect portrait guide / how to photograph people” unde, pe pagina de gardă mi-a scris, ca o concluzie: „Cu toate aceste decepţii halucinante, portretul rămâne truda sublimă (…inutilă?) de a încerca să insufli viaţă într-un chip imobil…pe care tu l-ai dori veşnic viu”.

S-a născut la data 23. 01 .1931, în Craiova, Dolj. Absolvent al Facultății de Medicină Generală din București (în 1954) și al Facultății de Psihologie (1957).  A lucrat ca medic în mai multe spitale din țară, dar și la Canal. Din 1968 a fost medic primar chirurg și director la Spitalul din Râmnicu Sărat, până aproape de pensionare.  Avea o vastă activitate publicistică, fiind un eseist redutabil, foarte apreciat în mediul scriitoricesc. În 1990 devine președinte al Ligii Culturale ”Slam Râmnic”. A frecventat cenaclurile literare râmnicene ”Titel Constantinescu” și ”Al. Sihleanu” și  a publicat numeroase lucrări științifice și eseuri literare în diverse publicații: ”Amphytrion”, Almanahul ”Renașterea Buzoiană”, ”Renașterea Culturală”, ”Bucovina literară”, ”Oglinda literară”, ”Altarul Banatului”, ”Muntenia literară”, ”Opinia” .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!