C.J. Buzău a alocat 25.000 lei I.I.C.C.M.E.R. pentru „Universitatea de vară de la Rm. Sărat”
Consiliul Județean Buzău a adoptat recent o hotărâre conform căreia Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc va primi finanțare de până la 25.000 lei în vederea organizării și desfășurării ediției a XV-a a „Universității de vară de la Rm. Sărat” 2023.
Sursa de finanțare, estimată la 25.000 lei, pentru achiziția unor servicii aferente este bugetul județului Buzău pe 2023.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2009 cu rol în analiza, din punct de vedere științific, a regimului comunism și a consecințelor sale.
I.I.C.C.M.E.R. creează, organizează, sprijină proiecte educaționale și de memorie, contribuind astfel la o mai bună înțelegere a importanței drepturilor și libertăților cetățenești în societatea post – comunistă.
„Universitatea de vară de la Rm. Sărat” reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte ale Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc adresat mediului universitar dar cu diseminare publică a informațiilor și cercetărilor. Prima ediție a avut loc în 2007 la Rm. Sărat, loc devenit tradițional deja datorită fostei închisori, una dintre cele mai dure din perioada comunistă, denumită și „pușcăria izolării totale”.
Închisoarea a fost închisă oficial în 1963 iar în 2007 a trecut din administrarea Ministerului Culturii în administrarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.
Consiliul Județean Buzău a devenit partener al Institutului în organizarea „Universității de vară de la Rm. Sărat” încă din anul 2022, conform Hotărârii Consiliului Județean Buzău nr. 96/2022.
Tema : „Viața cotidiană în comunism”
În luna august va începe cea de-a XV-a ediție a Universității de Vară de la Râmnicu Sărat.
Activitățile vor avea loc între 20-25 august, iar la acestea vor mai participa și cercetători, istorici și profesori, după cum mai anunță IICCMER, într-un comunicat.
Tema de anul acesta este „Viața cotidiană în comunism”.
Zilele trecute, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunțat că s-a încheiat procesul de selecție a celor 20 de studenți care vor lua parte la seminarii, proiecții de film, tururi la obiective de interes istoric sau workshop-urile pregătite în cadrul programului.