Poliţiştii vrânceni continuă activităţile informativ preventive în rândul conducătorilor auto
Polițiști rutieri și cei din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au desfăşurat pe parcursul ultimei săptămâni pe Drumul Național 2 E 85 activităţi de informare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la riscurile asociate traficului și consumului de droguri, precum şi creșterea gradului de siguranță rutieră. Care sunt recomandările polițiștilor !?
În cadrul activităților din filtrele rutiere, conducătorilor auto le-au fost aduse la cunoștință modificările legislative în materie penală, prevederile Legeii Anastasia, respectiv, în cazul conducătorului auto aflat sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul victimei acesta va fi condamnat la închisoare cu executare, fiind eliminată posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.
Principala categorie de populație vulnerabilă la consumul de droguri o constituie, fără îndoială, tinerii. Aceștia sunt mult mai deschiși la nou, la risc, mai dispuși să încerce noi experiențe.
Astfel, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiști din cadrul Poliției Municipiului Focșani au desfășurat activități, în municipiul Focșani, pentru prevenirea consumului și traficului de droguri dar și în municipiul Adjud și mediul rural, pe timpul desfășurării târgurilor, bâlciurilor.
Principalul scop al acțiunii a fost conștientizarea tinerilor în privința riscurilor și consecințelor negative ale consumului de droguri și substanțe psihoactive, consecințele asupra performanțelor școlare, vieții familiale sau sociale, discutându-se totodată și despre prevederile legislative în materia traficului și consumului de droguri.
Astfel de acțiuni informativ-preventive vor fi desfășurate și în perioada următoare, în spații publice intens circulate (piețe, centre comerciale, baruri, terase), spații extrașcolare sau evenimente publice, cetăţenii urmând a fi informați cu privire la prevederile legislative, consecințele și riscurile asociate, precum și instituțiile cărora le pot solicita sprijin și consiliere.
Polițiștii vă recomandă:
Nu vă urcați la volan dacă ați consumat băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive ori dacă nu dețineți permis de conducere.
Consumul de alcool poate afecta condusul autovehiculului prin faptul ca acesta cauzează:
- deficiențe de vedere;
- încetinirea reflexelor;
- reducerea concentrării și a vigilenței;
- crearea unei stări de relaxare și somnolență, ceea ce te poate determina să adormi la volan;
Nu vă puneți viața în pericol urcându-vă în autovehicule conduse de persoane care nu dețin permis de conducere, aflate sub influența alcoolului sau a drogurilor!