Rolul chirurgului plastician în tratamentul pacienților cu arsuri

0

Arsurile se numără printre cele mai frecvente accidente domestice din întreaga lume. Unele dintre ele sunt minore și nu pun viața în pericol, putând fi tratate cu ușurință,pe când altele necesită îngrijire medicală specială și pot reprezenta o urgență.

 

Rolul chirurgului plastician în tratamentul pacienților cu arsuri este substanțial și pe termen lung, din momentul 0, adică al examenului clinic, în faza inițială de terapie, după externare, și apoi, pe termen lung, în cazul pacienților cu arsuri grave, la care vindecarea se face cu cicatrici retractile, segmente amputate sau alte dizabilități – pentru îmbunătățirea funcției sau aspectului estetic al zonei afectate.

 

Care sunt factorii cauzatori ai arsurilor, clasificarea acestora și modalitățile de acordare a primului ajutor, în mod corect și rapid, în funcție de gravitatea leziunilor, explică medicul chirurg Alexandru Varga, medic primar Chirurgie Plastică şi Reparatorie și șef secție Chirurgie Plastică în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău.

 

 

Dr. Alexandru Varga: ,,În ultima lună, incidența arsurilor a crescut dar este sezonieră. În perioada rece, numărul cazurilor de arsuri cresc. Populația are nevoie să se încălzească. Sunt pacienți de regulă din mediul rural, care, neavând sisteme electronice sigure, apelează la clasica sobă cu foc și de aici apar marile probleme. Mai există, toamna, o altă categorie, tot în mediul rural, a celor care își fac curat în curte și incendiază gunoaiele. Ajung la noi, pe secție, foarte mulți oameni care ard cam tot ce găsesc prin curte susbstanțe volatile inflamabile, care, pur si simplu, explodează și rănesc. Este o situație frecvent întâlnită de noi.,,

 

Recomandări pentru populație în ceea ce privește arsurile

 

Dr. Alexandru Varga: ,,Înainte de a ajunge la spital, foarte important să se îndepărteze de sursa de căldură, oricare ar fi ea, aplicat apă rece, nu gălbenușuri de ou, varză pisată sau orice alte leacuri, exclus! Pasul numărul 2, prezentarea la spital și de acolo lăsat pe mâna specialiștilor șă-și facă treaba mai departe. Dacă este o situație gravă, echipe complexe (de terapie intensivă, dacă este nevoie) gestionează cazul. Dacă situația este mai gravă, pacientul se transferă. În arsurile pe o suprafață de peste 40%, pacienții trebuie trimiși către centrele de arși sau chiar în afara țării, dacă situația o impune. Situațiile de sub 40% sunt foarte bine manageriate de noi, și după statisticile noastre, în ultimii 3 ani, nu am mai avut niciun deces din arsură, ceea ce consider o victorie a secției de Chirurgie Plastică. Sunt foarte multe internări, aproximativ 80 de arsuri pe sezonul rece. Sunt situații complexe dar sunt manageriate și, de aceea, recomand oamenilor să nu neglijeze arsura. O arsură neglijată, ținută acasă, se aprofundează, o arsură netratată în timp util sapă, se aprofundează și tratamentul este mult mai greu. Chiar dacă îndepărtăm în zonele profunde, și chiar dacă grefăm, patul pe care grefăm nu mai este la fel de bun, repet, este necesară prezentarea la spital.”

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!