DSP Buzău îndeamnă la vaccinare: ,,Vaccinarea ROR cu prioritate,,! Boala care se răspândește ușor și poate fi fatală la copii
Conform datelor publicate de Direcția de Sănătate Publică Buzău ,,Se estimează că 160 000 de copii mor în fiecare an din cauza complicațiilor,, unei boli ce afectează celulele pulmonare și faringiene și se răspândește ușor prin tuse, strănut sau atingerea unei suprafețe contaminate.
Este vorba despre rujeolă sau pojar.
DSP Buzău a demarat o adevărată campanie pro vaccinare pe site-ul oficial.
Boala poate fi fatală copiilor. Iată ce susțin reprezentanții DSP că ar trebui să știți despre rujeolă, manifestări, cauze și complicații.
,,Vaccinurile ne apropie,,
,,Rujeola sau pojarul este o boală a copilăriei cauzată de un virus care face parte din genul Morbillivirus, familia Paramyxoviridae.
Boala afectează celulele pulmonare și faringiene și se răspândește ușor prin tuse, strănut sau atingerea unei suprafețe contaminate.
Persoanele infectate sunt contagioase timp de câteva zile, înainte de apariția simptomelor. Potrivit Centrului pentru Controlul și prevenirea Bolilor (CDC), virusul rujeolic poate trăi până la două ore în aer, într-un spațiu în care o persoana infectată a tușit sau a strănutat.
Rujeola la copii poate fi gravă și chiar fatală, în special la cei mici. Se estimează că 160 000 de copii mor în fiecare an din cauza complicațiilor bolii.
Rujeola – manifestari clinice
Infecția apare într-o succesiune de etape, de-a lungul unei perioade de 2-3 săptămâni. În primele 10-14 zile după infectare nu există semne sau simptome, virusul rujeolic fiind în perioada de incubație.
De obicei, boala debutează cu febră ușoară până la moderată, adesea însoțită de tuse persistentă, rinoree (curgerea nasului), ochi inflamați (conjunctivită), durere în gât și apariția petelor Koplik (pete mici albe care apar în cavitatea bucală).
Aceste manifestari pot dura 2-3 zile si sunt urmate de apariția unei erupții de pete mici roșii la nivelul pielii, dintre care unele sunt ușor proeminente. Acestea apar inițial la nivelul feței, se extind pe brațe și trunchi, apoi pe coapse și picioare. În același timp, febra crește brusc, adesea până la 40 – 410C.
După acest episod, erupția dispare treptat de la nivelul feței și în final, de pe restul zonelor afectate.
O persoană este contagioasă cu aproximativ 4 zile înainte și 4 zile după apariția erupției cutanate.
Copiii sub 5 ani si adultii peste 20 de ani sunt mai susceptibili sa prezinte complicatiile bolii.
Rujeola este o boală extrem de contagioasă, virusul replicându-se în nasul și gâtul copilului sau adultului infectat.
Se transmite pe cale respiratorie, de la persoane infectate, prin picături contaminate care se răspândesc în aer, sau prin contact cu suprafațe contaminate, virusul fiind activ câteva ore.
Cele mai frecvente complicații afectează tractul respirator și SNC (sistemul nervos central).
De asemenea, pot apărea complicaţii legate de imunodepresia pe care o induce rujeola, determinând mai ales suprainfecţii bacteriene: otita medie, bronșita, laringita, pneumonia, diareea, encefalita post-infecțioasă.
Panencefalita sclerozantă subacută (PESS) este o boală degenerativă rară a sistemului nervos central (1 la 100 000 de cazuri), cauzată de o infecție persistentă cu un virus rujeolic mutant.
Debutul are loc la câțiva ani după episodul de rujeolă (în medie șapte ani) în special la copiii care au avut rujeolă înainte de vârsta de doi ani.Rujeola la gravide poate provoca travaliu prematur, greutate fetală redusă la naștere și chiar moarte maternă.
Sugarii sunt protejați de la naștere împotriva rujeolei prin anticorpi materni, dacă mama este imunizată anterior impotriva rujeolei.
Această imunitate pasivă dispare treptat în a doua jumătate a primului an de viață. Sugarii cu imunitate pasivă parțială pot dezvolta episoade mai ușoare și mai scurte de rujeolă, care încă conferă imunitate de durată.
Medicii scolari, asistentii medicali scolari, parintii copiilor sau/si cadrele didactice (educatorii) care au depistat la copiii pe care ii iau in preajma manifestarile clinice mentionate trebuie sa se prezinte la medical de familie care va stabili conduit ulterioara.
De asemenea, respectarea Calendarului National al vaccinarilor si administrarea dozelor recomandate asigura protectia si mentinerea sanatatii copiilor.
Medicii de familie sunt cei care fac:
– Catagrafierea tuturor copiilor eligibili pentru vaccinare Informarea parintilor privind necesitatea vaccinarii copiilor eligibili impotriva rujeolei, in regim de urgenta (conform Ordinului MS publicat in M.O. parteaI, nr. 1096/5.XII.2023)
– Realizarea vaccinarii cu vaccin ROR – Vaccinarea ROR cu prioritate Inregistrarea vaccinarii in Registrul electronic national de vaccinari – Monitorizarea aparitiei reactiilor adverse postvaccinare indezirabile si raportarea lor.,, transmite DSP Buzău.