Deputatul penal ales pe listele AUR, cu antecedente, a ajuns din nou în atenţia anchetatorilor. Cum scoate DNA la iveală infracţiunile fostului primar
Acuzat în trecut că în timpul unei campanii electorale ar fi adus cetăţeni moldoveni să-l voteze, condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la plata unei amenzi penale de 40.000 de lei pentru săvârşirea infracţiunii de compromitere a intereselor justiţiei după ce a postat pe Facebook informaţii dintr-o anchetă penală, un fost primar, ales deputat pe listele AUR, în prezent neafiliat, a ajuns din nou în atenţia anchetatorilor. De această dată este cercetat de DNA pentru o serie de infracţiuni.
Conform unui comunicat emis de DNA cu câteva zile în urmă, fostul primar al comunei Șpring, județul Alba a achitat unei societăţi cu răspundere limitată sume uriaşe de bani pentru servicii prestate doar pe hârtie, nu şi în teren. Procurorii au reţinut că acesta s-ar fi folosit şi de utilajele primăriei pentru a executa lucrări de construire la trei imobile, dintre care două îi aparțineau.
Ulterior, ar fi determinat o subordonată să consemneze, fără vinovăție, date necorespunzătoare adevărului, cu ocazia completării foilor colective de prezență deși cunoștea faptul că numărul de zile lucrate de către angajații respectivi, menționate la rubrica ”zile lucrate”, nu ar fi corespuns adevărului.
Cercetat pentru o serie de infracţiuni
Rusu Daniel Gheorghe, la data faptelor primar al comunei Șpring, județul Alba, este cercetat de DNA pentru ,,abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul (4 fapte din care 2 în formă continuată),, şi ,,participație improprie la fals intelectual, în formă continuată,,.
În aceeaşi cauză, în acelaşi dosar, este cercetată şi SC TRANSILVANIA TOTAL INVEST SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit dar şi numitul S.F.N., administrator al SC Transilvania Total Invest SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Sume achitate pentru lucrări executate doar pe hârtie şi alte fapte penale
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că în perioada 2016-2020, Rusu Daniel Gheorghe, în calitate de primar al comunei Șpring, județul Alba, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară, în contextul în care, în mod nelegal:
,,- ar fi dispus, pe o perioadă de aproximativ șapte luni, ca în timpul programului de lucru mai mulți angajați ai instituției pe care o conducea și angajați ai Filialei Județene Alba a Comunelor din România (delegați să-și desfășoare activitatea în cadrul Primăriei comunei Șpring) să desfășoare, folosind utilaje ale primăriei, lucrări de construire la trei imobile, dintre care două aparțineau edilului. Ulterior, inculpatul Rusu Daniel Gheorghe ar fi determinat o subordonată să consemneze, fără vinovăție, date necorespunzătoare adevărului, cu ocazia completării foilor colective de prezență deși cunoștea faptul că numărul de zile lucrate de către angajații respectivi, menționate la rubrica ”zile lucrate”, nu ar fi corespuns adevărului.
– ar fi achitat administratorului SC Transilvania Total Invest SRL suma de 82.000 lei reprezentând contravaloarea unor servicii de curățare pășuni în condițiile în care activitățile respective nu ar fi fost executate, societatea nedispunând de resursa umană și utilajele necesare executării acelor obligații contractuale;
– ar fi dat spre folosință unei persoane o suprafața de 8,5 hectare de pășune pe termen nelimitat și gratuit;
– ar fi închiriat de la o societate comercială o suprafață de teren de 6.326,5 m.p. pentru a parca trei utilaje/autospeciale ce aparțineau primăriei comunei Șpring.
Prin demersurile menționate mai sus a fost produs primăriei comunei Șpring și Filialei Județene Alba a Comunelor din România un prejudiciu total de 175.376 lei.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin celor trei inculpați.Primăria comunei Șpring și Filiala Județeană Alba a Comunelor din România s-au constituit parte civilă în procesul penal.,, conform comunicatului DNA.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Conform Digi24.ro
,,Daniel Gheorghe Rusu, deputat ales pe listele AUR, în prezent neafiliat, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la plata unei amenzi penale de 40.000 de lei pentru săvârşirea infracţiunii de compromitere a intereselor justiţiei, după ce a postat pe Facebook informaţii dintr-o anchetă penală, informează Agerpres.
Deputat de Alba, Daniel Gheorghe Rusu a fost trimis în judecată de Parchetul General la începutul anului 2022, pentru săvârşirea infracţiunii de compromitere a intereselor justiţiei. Conform presei locale, faptele de care este acuzat Daniel Gheorghe Rusu s-au petrecut în septembrie 2020, când era primar în comuna Şpring din judeţul Alba şi candida pentru un nou mandat de edil.
Pe 25 septembrie 2020, Daniel Gheorghe Rusu a făcut un „live” pe contul său de Facebook, unde a prezentat o ordonanţă dintr-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeş, adresată Primăriei Şpring, în care apăreau numele unor persoane care făceau obiectul verificărilor organelor de cercetare penală.
Procurorii au explicat că, prin publicarea acelei ordonanţe, Daniel Rus ar fi putut pune în gardă persoanele vizate de ancheta penală. Daniel Rusu recunoştea că a fost o neglijenţă să publice documentul venit de la Parchet, însă dorea să se disculpe în faţa alegătorilor, după ce a fost acuzat în timpul campaniei electorale că a adus cetăţeni moldoveni să-l voteze.
„Am fost acuzat că am adus 80 de moldoveni în comuna Şpring pentru a mă vota. S-a făcut o comisie şi s-a constatat că nu există fapta. Până s-a închis dosarul, am avut neglijenţa de a prezenta acel proces-verbal venit de la Procuratură pe Facebook, în ultima zi de campanie electorală. Prin acea foaie mă disculpam în faţa cetăţenilor. Riscam să îmi pierd din credibilitatea prietenilor mei. Toată lumea mă suna. Nu am ştiut că nu este încă închis dosarul. Ei au considerat că nu aveam voie să arăt acea hârtie. (…) Eu zic că e un dosar politic, nu e de corupţie sau de altceva. Nu a produs niciun prejudiciu. Nu s-a întâmplat ceva, adică au fugit moldovenii şi nu au mai venit la vot. Am încredere în Justiţie şi nu cred că se va merge atât de departe pentru a avea o condamnare”, susţinea Daniel Rusu pentru presa locală. În final, Daniel Rusu a pierdut alegerile pentru un nou mandat de primar, însă a reuşit să fie ales deputat pe listele AUR.,, (https://www.digi24.ro/stiri/un-deputat-a-fost-amendat-penal-cu-40-000-lei-pentru-postari-pe-retelele-de-socializare-2158827)