Percheziții și acțiuni de amploare în dosare penale de braconaj, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și furt

0
Screenshot_20240124_134735_Video Player

Poliţiştii Inspectoratului de Poliție Județean Buzău au desfăşurat zilele trecute, în mod coordonat, acţiuni de amploare în mai multe zone ale judeţului. Au efectuat 16 percheziţii domiciliare în judeţul Buzău, la persoane bănuite de braconaj, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și furturi şi au fost reţinute, pentru 24 de ore, 6 persoane. Prejudiciu estimat la 500.000 de lei.

 

La data de 22 ianuarie a.c., poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au organizat acţiuni de amploare în judeţ. În acţiunile puctuale, au fost angrenaţi peste 100 de poliţişti de la toate structurile operative ale unităţii, precum şi jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău.

 

În cadrul activităţilor desfăşurate, au fost puse în executare 16 mandate de percheziţie, emise de Judecătoriile Buzău şi Pătârlagele şi au fost reţinute 6 persoane bănuite de braconaj, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și furt.

 

Polițiștii au descoperit şi au indisponibilizat, în vederea continuării cercetărilor, peste 60 de elemente de muniție letală deținute fără drept, două exemplare de căprior, un laț, 3 trofee de căprior, 35 de kilograme de carne de vânat, 3 instalații de producere a băuturilor spirtoase și 2850 de litri de băutură spirtoasă, o cameră de supraveghere a vânatului și un detector de camere de supraveghere.

 

De asemenea, au fost confiscaţi 32 de metri cubi de material lemnos pentru care deţinătorii nu au putut justifica provenienţa.

 

 

Percheziţii la persoane bănuite de nerespectarea regimului armelor și munițiilor şi braconaj

 

 

La data 22 ianuarie a.c., poliţiştii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, sprijiniți de polițiști din cadrul celorlalte structuri operative ale unităţii şi jandarmi, au pus în executare 12 mandate de percheziţie domiciliară, la mai multe imobile din Chiojdu, Cătina şi Siriu.

 

Activităţile s-au desfăşurat în baza mandatelor emise de Judecătoria Pătârlagele.

 

Din cercetări a reieșit că, în perioada septembrie 2023 până în prezent, trei localnici, cu vârste cuprinse între 34 și 49 de ani, ar fi deţinut elemente de armament în afara cadrului legal şi ar fi braconat exemplare de cervide, în vederea consumului propriu, pentru comercializare şi pentru obţinerea trofeelor.

 

În urma perchezițiilor, polițiștii au descoperit şi au indisponibilizat, în vederea continuării cercetărilor, peste 60 de elemente de muniție letală deținută fără drept, două exemplare căprior, un laț, 3 trofee căprior, 35 de kilograme de carne de vânat, 3 instalațiii de producere a băuturilor spirtoase și 2850 de litri de băutură spirtoasă, o cameră de supraveghere a vânatului și un detector de camere de supraveghere.

 

De asemenea, au fost confiscaţi 32 de metri cubi de material lemnos pentru care deţinătorii nu au putut justifica provenienţa.

 

 

Reținuți pe bază de ordonanță

 

Faţă de cele 3 persoane a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și munițiilor şi braconaj.

 

De asemenea, au fost demarate cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 200 de litri de băuturi spirtoase, fiind informate şi instituţiile abilitate pentru a demara verificările specifice conform competenţelor incidente domeniului.

 

Ieri, 23 ianuarie a.c., persoanele cercetate au fost prezentate unității de parchet pentru a dispune în continuare cu privire la măsurile preventive.

 

Acțiunile au beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

 

 

,,Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi prezumţia de nevinovăţie.,, transmite I.P.J. Buzău.

 

 

Percheziţii la persoane bănuite de furt calificat

 

 

În ziua de 22 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Buzău şi Secţiei de poliţiei rurală Costeşti, împreună cu luptători de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale şi jandarmi, au pus în executare patru mandate de percheziție domiciliară la imobilele a unor bănuiți de furt calificat sub formă continuată din societate comercială.

 

Fapta a fost sesizată de către persoana vătămată în ziua de 4 ianuarie a.c.

 

Din cercetări s-a stabilit că bănuiții, bărbați cu vârste cuprinse între 17 și 48 ani, din municipiul Buzău și Gherăseni, ar fi pătruns prin efracție, în incinta sediului unui agent economic din municipiul Buzău, de unde ar fi sustras utilaje electrice, anvelope, jante, radiatoare, generatoare și componente din cupru. Activitatea infracţională s-ar fi desfăşurat în perioada decembrie 2023ianuarie 2024.

 

Prejudiciul a fost estimat de reprezentantul societății comerciale la 500.000 de lei.

 

Față de trei bărbaţi a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, pentru furt calificat în formă continuată.

Ieri, 23 ianuarie a.c.,Astăzi, persoanele au fost prezentate unității de parchet pentru a dispune cu privire la măsura preventivă.

 

,,Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi prezumţia de nevinovăţie.,, transmite I.P.J. Buzău.

 

 

 

 

Totodată, au fost demarate cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 200 de litri de băuturi spirtoase, fiind informate şi instituţiile abilitate pentru a demara verificările specifice conform competenţelor incidente domeniului.

 

 

Acţiunile cu forţe mărite au avut ca scop şi prevenirea/combaterea faptelor antisociale în zona barurilor şi a altor localuri de alimentaţie publică, prevenirea şi combaterea faptelor cu violenţă și depistarea persoanelor bănuite de comiterea unor astfel de fapte, precum și modul în care participanții la trafic, în special conducătorii auto, respectă prevederile Codului Rutier.

 

 

S-a acționat în intervalul orar 06.00 – 10.00, echipele mixte de control şi scotocire acționând pe principalele artere de circulaţie şi în punctele obligatorii de trecere, concomitent fiind constituite și filtre rutiere pentru depistarea conducătorilor auto care circulă sub influenţa băuturilor alcoolice, cu auto neînmatriculate sau fără permis de conducere.

 

 

Amenzi de 47.795  lei

 

 

În total, au fost legitimate peste 390 de persoane, dintre care 46 au fost verificate în bazele de date și au fost oprite pentru control 356 de autovehicule, 221 de conducători auto fiind testați alcoolscopic.

 

Ca urmare a neregulilor constatate, poliţiştii au aplicat 73 de sancţiuni contravenţionale, la Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal şi la O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

 

 

Au fost reţinute în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce 7 permise şi, în cazul a 7 maşini neconforme din punct de vedere tehnic depistate în trafic, au fost ridicate certificatele de înmatriculare. Valoarea totală a amenzilor a fost de 47.795 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!