Două persoane s-au rătăcit. Una dintre ele avea probleme medicale. Exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Anghel Saligny” al județului Vrancea continuă seria exerciţiilor, în vederea verificării concepției de acțiune, a modului de organizare a cooperării între instiuțiile participante și a modului de aplicare a planurilor comune de acţiune pentru limitarea şi înlăturarea efectelor situaţiilor de urgenţă.
În scopul perfecționării continue a pregătirii pentru gestionarea situațiilor de urgență care periclitează viețile oamenilor și mediul înconjurător, în data de 20 martie a.c., I.S.U. Vrancea a organizat şi desfăşurat un exerciţiu complex de cooperare cu forțe și mijloace în teren, cu participarea celorlalte instituţii cu atribuții în domeniu, din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea. Scenariul exercițiului a presupus că, urmare a manifestării fenomenelor meteorologice periculoase de ninsori abundente și viscol, mai multe localități din județ, au fost afectate, fiind necesară intervenția echipelor specializate din cadrul structurilor cu atribuții în domeniu pentru limitarea /înlăturarea efectelor negative produse.
Cele mai afectate localități au fost cele situate în zona de câmpie din S județului în special Tătăranu, Sihlea și Gologanu, unde s-au înregistrat pagube la gospodării ale populației, accidente rutiere, avarii la rețelele de distribuție a energiei electrice și tronsoane de drumuri blocate.
Două persoane s-au rătăcit
De asemenea, din cauza fenomenelor meteorologice periculoase, două persoane s-au rătăcit, dintre care una având probleme medicale. Având în vedere că, acțiunile întreprinse au avut un grad înalt de complexitate, la exercițiu au fost angrenate instituțiile din componența Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
În cadrul operaţiunilor de intervenţie au fost mobilizate forţe şi mijloace din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea, precum și ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vrancea, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vrancea, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Tătăranu, Secția Drumuri Naționale și Electrica Focșani.
Situaţiile tactice create prin planul cu organizarea şi desfăşurarea exerciţiului au fost gestionate corect și coerent pentru o situație de urgență de o asemenea amploare.
Principalele obiective ale exercițiului au vizat: consolidarea, dezvoltarea și integrarea capacităților operaționale, cunoștințelor colective, capabilităților și resurselor autorităților, instituțiilor și organizațiilor care compun Sistemul Național pentru Managementul Situațiilor de Urgență (SNMSU) la nivel local; perfecționarea deprinderilor pentru executarea misiunilor privind gestionarea situațiilor de urgență; evaluarea stadiului pregătirii personalului cu funcții de decizie și a resurselor de intervenție stabilite în documentele operative existente; eficientizarea fluxului informațional-decizional; viabilitatea măsurilor stabilite în documentele operative; dezvoltarea deprinderilor de lucru în echipă a personalului din cadrul forțelor de conducere, coordonare și răspuns, inclusiv cu echipele care asigură sprijin și voluntarii inspectoratului.
Acţiunea s-a încheiat cu o analiză a modului de desfășurare a activităților de intervenție şi evaluarea capabilităților de intervenţie în cazul producerii unor astfel de evenimente, concluzia fiind că, toate forţele şi mijloacele antrenate sunt în măsură să intervină cu operativitate şi profesionalism pentru limitarea pierderilor de vieţi omeneşti şi de bunuri materiale, precum şi pentru diminuarea efectelor negative pe care un asemenea eveniment îl poate avea asupra comunităților.