Ce-i așteaptă pe români după intrarea în Schengen. Controalele la frontierele aeriene și maritime se elimină
Începând cu data de 31 martie, România devine stat membru Schengen. Astfel, controalele la frontierele aeriene și maritime se elimină. Ce-i așteaptă pe români după intrarea în Schengen. Pentru ce vor fi utilizate dispozitive mobile precum telefoanele și tabletele.
Conform datelor transmise de I.P.J. Vrancea, după data de 31 martie a.c. verificările efectuate de polițiști în trafic, pe stradă, la punctele de acces în unitățile de poliție, la ghișeele de eliberare a cazierelor, în incinta unde se susțin testările de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, precum și în alte situații reglementate de lege, vor fi substanțial simplificate, în ceea ce privește timpul necesar pentru procedurile privind stabilirea identității și starea legală a persoanelor.
Concret, verificările care erau efectuate până acum de către polițiști în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu (în trafic, pe stradă etc.) rămân aceleași, dar se vor face într-un timp operativ.
Ca și până acum, vor fi verificate:
* persoanele care se prezintă la sediul unităților de politie, indiferent de calitatea acestora;
* persoanele care se prezintă la Serviciul Rutier pentru susținerea testului de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, în vederea redobândirii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice/ reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce;
* persoanele identificate cu ocazia efectuării de percheziţii domiciliare, cercetării la faţa locului, executării mandatelor de aducere, de executare a pedepsei, precum și ocupanții vehiculelor oprite pentru control, persoanele care se prezintă la ghișeele pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar sau alte categorii de persoane cu privire la care este necesară stabilirea situației legale.
Verificări simplificate, pe telefoane și tablete
În cadrul procedurilor de verificare a persoanelor și vehiculelor, vor fi utilizate dispozitive mobile precum telefoanele și tabletele.
Pașii pe care îi urmau polițistii până acum pentru verificarea identității unei persoane/situației legale a acestora sau a vehiculelor într-un timp mai lung, vor fi reduși substanțial de o nouă aplicație care va putea să realizeze rapid interogarea bazelor de date, prin vizualizarea și analizarea informațiilor conținute într-un document de identitate precum carte de identitate, permis de conducere, pașaport sau prin introducerea numărului de înmatriculare al vehiculelor.