Sancţionat pentru abandonarea unor câini pe un teren viran. Care sunt obligaţiile deţinătorilor de câini şi ce amenzi riscă cei care nu respectă prevederile legale
În data de 23 aprilie, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul I.P.J. Vrancea au fost sesizați de către Poliția Municipiului Adjud cu privire la faptul că, una din patrulele aflate în serviciu a depistat un cetățean în timp ce abandona trei câini(pui) pe o stradă din localitate.
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor s-au deplasat la fața locului, iar în urma verificărilor efectuate împreună cu polițiști din cadrul Poliției Municipiului Adjud, s-a stabilit că persoana în cauză este un bărbat din comuna Pufești, care s-a deplasat cu autoturismul în apropierea unui teren viran, unde a abandonat 3 exemplare canine.
Au fost solicitați reprezentanții Primăriei Adjud, precum și medicul veterinar din municipiu, aceștia preluând unul dintre pui, ceilalți doi fugind pe terenul viran din proximitate. Astăzi, 24 aprilie a fost găsit unul dintre pui iar căutările vor fi continuate pentru găsirea celui de-al treilea.
Astfel, s-a luat măsura sancționării contravenționale a bărbatului pentru fapta de abandon, cu amendă în cuantum de 12.000 lei, conform prevederilor Legii nr. 205/2004 R, privind protecţia animalelor și ale art. 132 din OUG 155/2001.
Tot în cursul lunii aprilie 2024, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au depistat o altă persoană ce a abandonat două exemplare canine de rasă comună în extravilanul municipiului Focșani.
Persoana în cauză a fost sancționată contravențional în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 2, lit. f cu referire la art. 26, alin.1, lit. b din Legea 205/2004 Republicată privind protecția animalelor cu suma de 3000 lei.
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor sancționează cu fermitate orice încălcare a prevederilor legale în domeniul protecției animalelor, în special abandonarea şi/sau alungarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului.
Care sunt obligaţiile deţinătorilor de câini şi ce amenzi riscă cei care nu respectă prevederile legale
- Potrivit art. 8 alin(4) din O.U.G 155/ 2001
Proprietarii sau deținătorii de câini, persoane fizice sau persoane juridice, au obligația identificării acestora prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
( sancțiune de la 5.000 lei la 10.000 lei conform art. 14 alin.(1) b) din O.U.G 155/ 2001 )
- Potrivit art. 13^2 dinU.G 155/ 2001
Este obligatorie sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune.
( sancțiune de la 5.000 lei la 10.000 lei conform art. 14 alin.(1) b) din O.U.G 155/ 2001 ).
Arătăm că acest act medical veterinar al sterilizării poate duce la reducerea fenomenului de abandon al acestor animale, precum și diminuarea numărului animalelor fără stăpân aflate pe raza localităților județului.
I.P.J. Vrancea transmite o serie de obligații ce le revin persoanelor ce dețin astfel de animale
- Potrivit art. 5 alin. (1) din Legea 205/ 2004 R
Deținătorii de animale au obligația de a asigura acestora, în funcție de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă și categorie de producție, următoarele:
un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție, asistență medicală.
( sancțiune de la 3.000 lei la 12.000 de lei conform art. 26 alin.(2) din Legea 205/ 2004 R )
Deținătorilor le este interzis să aplice rele tratamente și cruzimi asupra animalelor!
Prin rele tratamente se înțelege comportamentul brutal, abuzul în utilizarea animalelor, supunerea animalelor la eforturi inutile precum și neasigurarea condițiilor prevăzute mai sus.
Prin cruzime față de animale se înțelege:
-omorârea animalelor, cu intenție;
-maltratarea și schingiuirea animalelor;
-practicarea tirului pe animale domestice sau captive;
-organizarea de lupte între animale sau cu animale;
-folosirea de animale pentru expoziții,spectacole, publicitate, realizare de filme și în scopuri asemănătoare, dacă aceste activități le provoacă suferințe fizice și psihice, afecțiuni sau răniri;
-administrarea de substanțe destinate stimulării capacităților fizice ale animalelor în timpul competițiilor sportive, sub forma dopajului;
-folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
–abandonarea și/sau alungarea unui animal care depinde de îngrijirea omului;
-despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum 8 săptămâni;
-intervenții chirurgicale destinate modificării aspectului (codotomie, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților);
-capturarea animalelor prin alte metode (laț, capcană) decât cele prevăzute de lege;
-provocarea de suferințe fizice sau psihice prin orice mijloace;
-folosirea armelor cu tranchilizant în alte situații decât imobilizarea animalelor.
ATENȚIE! NERESPECTAREA CELOR PREZENTATE POATE ATRAGE RĂSPUNDEREA CONTRAVENȚIONALĂ SAU PENALĂ
Biroul pentru Protecția Animalelor verifică modul de respectare a prevederilor Legii 205/2004 Republicată privind protecția animalelor, precum și OUG 55/2002 Republicată privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, dar și OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.
În cazul unei sesizări, procedura legală este aceeași ca și în celelalte situații:
– prin plângere formulată în scris sau verbal,
– direct ori telefonic, la sediul unităților de poliție,
– sesizare din oficiu,
– apel telefonic prin SNUAU 112.
De asemenea, aceștia atrag atentia proprietarilor si deținătorilor de animale cu privire la necesitatea sterilizării animalelor deținute, aceasta fiind singura metodă eficientă și civilizată de a preveni înmulțirea necontrolată și abandonul animalelor.
,,Recomandăm cetățenilor să manifeste grijă față de animale, să le asigure un adăpost corespunzător, care să le poată oferi protecţie, precum și să le asigure cantitaţi suficiente de apă şi mâncare, deoarece toţi deținătorii de animale au obligaţia legală de a lua măsurile necesare astfel încât să evite orice suferinţă ce ar putea fi provocată acestora.,, transmite subcomisar de poliție Enache Paula, purtătorul de cuvânt al I.P.J. Vrancea.