Elevii din Vrancea au fost faţă în faţă cu deţinuţii. Au avut o întâlnire interactivă în cadrul proiectului ,,Dincolo de aparenţe,,

0

În această săptămână, polițiștii de la Prevenirea Criminalității, în colaborare cu Penitenciarul Focșani, au organizat  întâlniri în cadrul cărora, aproximativ 160 de elevi au avut ocazia să stea de vorbă cu deținuți care au reușit să se reabiliteze sau sunt în curs de reabilitare, atât social, cât și din punct de vedere legal.

 

Structura de prevenire a criminalității din cadrul Inspectoratului de Politie Județean Vrancea, în parteneriat cu Penitenciarul Focșani a organizat o serie de întâlniri interactive în cadrul Proiectului “ Dincolo de aparenţe”.

 

Inițiat la începutul lunii aprilie de către Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Vrancea și Penitenciarul Focșani, proiectul are ca scop informarea și conștientizarea adolescenților cu privire la situațiile de risc care duc la comiterea de fapte antisociale.

 

 

 

 

Deţinuţii au vorbit despre planurile pe care le au după perioada de arest

 

 

În cadrul întâlnirilor, elevii din cadrul Colegiului Național ”Alexandru Ioan Cuza” din municipiul Focșani și Liceului Teoretic Ioan Cuza din Panciu au aflat povestile de viață ale persoanelor private de libertate, condamnate pentru săvârșirea infracțiunilor din sfera crimei organizate: trafic de droguri, trafic de minori prin metoda Loverboy, dar și pentru infracțiuni economice și infracțiuni la regimul rutier, în fața cărora tinerii sunt vulnerabili. De asemenea, elevii au primit informații cu privire la regimurile de detenție și activitățile care se desfășoară pentru reintegrarea socială a acestora.

 

 

Cărțile vii ” au fost persoanele care execută pedepse privative de libertate, care au fost dispuse să le împărtășească tinerilor experiența lor, să îi ajute să vadă tentațiile, dar mai ales riscurile unor comportamente sau alegeri la limita legalității.

 

,,Ce se întâmplă după o condamnare la închisoare? Ce urmează după ce ușile celulei se închid? Ce întorsătura ia viața după o condamnare? Care sunt, de fapt, consecințele reale?,, – au fost întrebări la care tinerii au primit răspunsuri, pentru a nu ajunge în astfel de situații.

 

De multe ori poveștile de viață ale unor oameni pot constitui lecții de viață pentru tineri, lecții pe care ne dorim să le învețe din experiențele altora, NU pe cont propriu.

 

De asemenea, persoanele private de libertate au dezvăluit și planuri pentru momentul în care vor fi repuse în libertate.

 

,,Activitatea a avut menirea de a promova în mediul preuniversitar în special, dar și la nivelul comunității civile, demersurile standardizate aplicate în intervenția recuperativă a persoanelor care execută sancțiuni privative de libertate. Astfel de activități vor avea loc în cadrul proiectului până în luna iunie a acestui an.,, transmite subcomisar de poliţie Paula Enache, purtătorul de cuvânt al I.P.J. Vrancea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!