Apel I.S.U. Vrancea : ,,Stop arderii miriştilor, vegetaţiei uscate, deşeurilor,,. Amenzi de la 1.000 lei la 2.500 lei
La sfârșitul acestei săptămâni, pompierii militari au intervenit pentru localizarea și lichidarea a 11 incendii care s-au manifestat la vegetație uscată. În alte 3 situații, flăcările au produs pagube materiale, afectând culturi de grâu sau utilaje folosite pentru recoltare.
Secția de Pompieri Adjud a intervenit, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Ruginești, la stingerea unui incendiu în comuna Ruginești, care a afectat cca. 0.30 ha din lanul de grâu, eveniment produs, cel mai probabil, din cauza fumatului în locuri nepermise.
Detașamentul de Pompieri Focșani a intervenit, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Tătăranu, la stingerea unui incendiu în comuna Tătăranu, sat Mărtinești, unde, cel mai probabil din cauza unui foc deschis în spații deschise a ars vegetație uscată și mărăciniș pe o suprafață de aproximativ 2000 mp. Incendiul s-a propagat la proprietatea învecinată, unde a ars o anexă, construită din lemn pe o suprafață de cca. 10 mp, 1 balot de paie, 20 de cauciucuri, precum și 6000 mp vegetație uscată.
Detașamentul de Pompieri Focșani a intervenit, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Măicănești, la stingerea unui incendiu în comuna Măicănești, care a cuprins compartimentul motor a unui utilaj agricol, evenimentul fiind produs, cel mai probabil, în urma unui scurtcircuit electric.
De asemenea, pompierii militari au intervenit pentru localizarea și lichidarea unor incendii care au afectat vegetație uscată pe suprafețe diferite, de până la 0,5 ha cum ar fi în localitățile Focșani, Suraia, Boțârlău, Călienii Vechi, Cârligele, Cotești, Slobozia Bradului, Vrâncioaia, sau o suprafață de cca. 20 ha de stuf, vegetația uscată, mărăciniș și lăstăriș pe teritoriul localității Rădulești.
Atenţionarea I.S.U. Vrancea : ,,…se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei,,
Pentru că incendiile de vegetație uscată sunt din ce în ce mai frecvente iar prin propagare pot produce pagube atât în culturile agricole cât și în gospodăriile populației, reprezentanţii I.S.U. Vrancea face un apel de respectare a prevederilor legale.
,,Reamintim cetățenilor că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă! Nerespectarea acestor prevederi legale atrage sancţiuni contravenţionale asupra persoanelor găsite vinovate.
Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.,, transmite I.S.U. Vrancea.