Conferinţă la Biblioteca din Râmnicu Sărat. Drd. Cristi Rusin vorbeşte despre Ştefan cel Mare, Biserica Piatra şi scrisorile pe care le-au trimis râmnicenii marelui voievod
La împlinirea a 520 ani de la moartea marelui voievod Ştefan cel Mare, la Biblioteca Municipală ,,Corneliu Coposu,, Râmnicu Sărat va avea loc o conferinţă în memoria celui care a fost domnitor al Moldovei între anii 1457 și 1504, domnind timp de 47 de ani, cea mai lungă domnie din epoca medievală din Țările Române.
Conferinţa va avea loc miercuri 10 iulie începând cu ora 10:00 şi va fi susţinută de Drd. în istorie Cristi Rusin. Râmniceanul va vorbi celor prezenţi despre legăturile voievodului Ştefan cel Mare cu Râmnicu Sărat.
Ștefan cel Mare a fost un mare sprijinitor al culturii și al bisericii, ctitorind un număr mare de mănăstiri și biserici atât în Moldova, cât și în Țara Românească, Transilvania sau la Muntele Athos. Pentru aceste merite a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, cu numele de Ștefan cel Mare și Sfânt, la 20 iunie 1992.
,,Legătura Râmnicului cu Ştefan cel Mare este dată de mai multe lucruri. Avem în primul rând două bătălii. Ştefan cel Mare, printre bătăliile pe care le-a purtat … a purtat şi două bătălii aici, la Râmnicu Sărat. … De asemenea Ştefan cel Mare este recunoscut şi pentru un alt lucru interesant legat de Râmnicu Sărat. Se ştie că, aşa cum spune marele cronicar moldovean Grigore Ureche, … Ştefan cel Mare a construit 44 de biserici. Dintre acestea, una singură era în Ţara Românească, anume Biserica Piatra de la Râmnicu Sărat deci Râmnicu Sărat are o legătură puternică cu Ştefan cel Mare.,, susţine Drd. Cristi Rusin.
În cadrul conferinţei Cristi Rusin va vorbi despre scrisorile adresate marelui voievod de către râmniceni.
Invitat special în emisiunea ,,ELECTRO SHOW,, emisiune marca LexPress.RO, râmniceanul Cristi Rusin, doctorand în istorie, dezvăluie o parte din ceea ce şi-a propus să dezbată în cadrul conferinţei de miercuri 10 iulie 2024.