Amenzi usturătoare şi dosare penale. Garda de Mediu Buzău a formulat şi a înaintat 9 plângeri penale Parchetelor şi a aplicat 141 de amenzi în valoare de 1.541.200 lei

0
În primele șapte luni ale anului 2024, cei 11 comisari ai GNM-CJ Buzău au efectuat un număr total de 570 de inspecții, din care 234 au fost inspecții planificate și 336 neplanificate. Garda de Mediu Buzău a formulat şi a înaintat 9 plângeri penale Parchetelor şi a aplicat 141 de amenzi în valoare de 1.541.200 lei.
În ceea ce privește inspecțiile neplanificate, comisarii buzoieni de mediu au efectuat: 12 controale privind respectarea condițiilor din actele de reglementare; 83 de controale ca urmare a unor sesizări / petiții; 7 control ca urmare a unor autosesizări; 193 controale dispuse de Comisariatul General al GNM; 23 controale de verificare a realizării măsurilor stabilite la controale anterioare şi 18 control împreună cu alte autorități, conform protocoalelor încheiate în acest sens cu diverse instituții la nivel județean.
Principalele neconformități constatate în urma controalelor menționate au fost: gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor deținute sau generate în urma desfășurării activității; abandonarea de deșeuri menajere sau reciclabile în zone nepermise; neluarea măsurilor necesare pentru limitarea emisiilor de poluanți în atmosferă; necolectarea selectivă / separată a deșeurilor reciclabile în vederea valorificării şi neîndeplinirea obligațiilor prevăzute de HG nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile SGR.
În urma controalelor, au fost aplicate 141 de sanctiuni contravenționale, amenzi în valoare de 1541200 lei.

Dosare penale trimise la Parchete

Totodată, au fost formulate şi înaintate 9 plângeri penale Parchetelor din jurisdicția instanțelor judecătorești din județul Buzău în perioada 01.01.2024 – 31.07.2024, prin care s-a solicitat identificarea și tragerea la răspundere a autorilor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ardere a vegetației din ariile protejate și de pe terenuri supuse refacerii ecologice si efectuarea de cercetari sub aspectul comiterii infracțiunilor de incendiere, eliminare, deținere și păstrare a deșeurilor în afara spațiilor autorizate, fapte prevăzute de art. 66, lit. e, f, g comb. cu prevederie art. 1, ind. 1 din OUG nr. 92/2021 privind regimul deseurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!