Președintele C.J. Buzău a primit diplomă de recunoștință la recepția organizată de ,,Zilele Municipiului Râmnicu Sărat,,. Primarul Sorin Cîrjan a premiat elitele. Mesajul subprefectului Gabriel Illie
La sfârșitul săptămânii trecute, râmnicenii au avut parte de trei seri de neuitat. După o procesiune religioasă, au sărbătorit alături de autorităţile locale ,,Zilele Municipiului Râmnicu Sărat,,. Vineri seară însă, în cadrul unei recepții organizată de Primărie și Consiliul Local Municipal, au fost împărțite premii elitelor. Președintele C.J. Buzău, Petre Emanoil Neagu a primit diplomă de recunoștință. La pupitru a fost chemat și Maurizio Bordon, preşedintele Clubului sportiv Baja 500 Motorsport, care şi-a exprimat dorinţa de a obţine viză de flotant la Râmnicu Sărat. Ce mesaj a transmis subprefectul de Buzău, Gabriel Ilie!?
La evenimentele organizate săptămâna trecută cu ocazia ,,Zilelor Municipiului Râmnicu Sărat,, , la împlinirea a 585 de ani de la prima atestare documentară a localităţii , Primăria şi Consiliul Local Municipal s-au bucurat de implicarea şi sprijinul reprezentanţilor Centrului Cultural ,,Florica Cristoforeanu,,, Bibliotecii Municipale ,,Corneliu Coposu,, şi Muzeului Municipal ,,Octavian Moşescu,, şi a altor unităţi subordonate C.L.M.
După procesiunea religioasă din 14 august 2024, a fost organizată o recepţie de zile mari în cadrul căreia au fost premiate elitele Râmnicului. Recepţia a avut loc vineri 16 august 2024 la Muzeul Municipal ,,Octavian Moşescu,,.
În deschidere, invitaţi de administrator public Florin Ceparu, au vorbit despre Râmnicu Sărat şi personalităţile râmnicene, profesor Răzvan Chirac, director al Bibliotecii Municipale şi doctorandul în istorie Cristi Rusin iar despre datini şi tradiţii, directorul interimar al Muzeului Municipal, Roxana Vişan.
La evenimentul la care elitele municipiului au fost premiate, au luat parte reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române şi oameni politici de seamă ce au susţinut şi chiar au finanţat proiecte importante derulate sau aflate în derulare la nivel de municipiu.
Primarul municipiului Râmnicu Sărat, Sorin Cîrjan, i-a invitat, pe rând, la pupitru, pe râmnicenii de seamă, pentru a-i premia. Printre premianţi s-a numărat şi Maurizio Bordon, preşedintele Clubului sportiv Baja 500 Motorsport, care şi-a exprimat dorinţa de a obţine viză de flotant la Râmnicu Sărat.
Mesajul subprefectului Gabriel Ilie
,,În numele Instituţiei Prefectului şi al meu personal, vă urăm ,, La muţi ani, să fiţi sănătoşi, bucurii şi împliniri!,, … primarul nostru, domnul Cîrjan Sorin și Consiliul Municipal Rm.Sărat au marcat cei 585 de existență râmniceană printr-o recepție cu tematică și cu o simbolistică documentată.Participarea de la cel mai înalt nivel prin prezența doamnei ambasador al României în Marea Britanie și Irlanda de Nord, doamna Laura Popescu, arată că râmnicenii nu își uită rădăcinile. O seară reușită, cu mulți oameni, din diverse domenii de activitate, tineri și seniori, care au avut în inimă un sentiment comun : ,,Sus Râmnicul”! La mulți ani!,, a transmis subprefectul Gabriel Ilie care, la recepţie a vorbit despre o postare a doctorandului Cristi Rusin.
Pilda publicată de Cristi Rusin, transmisă de Gabriel Ilie
,,O istorisire sufită spune că un om ajunge într-un sat și întâlnește un derviș pe marginea drumului pe care îl întreabă: Cum sunt oameni aici? Aș vrea să mă mut în acest sat.Dervișul îl întreabă la rândul său: Dar oamenii din locul de unde vii tu cum sunt?Omul: Niște nenorociți, proști, ipocriți, hoți, răi și invidioși!Dervișul a spus: Și aici oamenii sunt la fel.A doua zi vine un alt om dintr-un alt sat și îl întreabă pe derviș: Cum sunt oamenii aici? Aș vrea să mă mut în acest sat.Dervișul l-a întrebat: Dar oamenii din locul de unde vii tu cum sunt?Omul a spus: Sunt oameni buni, cinstiți, respectuoși, prietenoși și toleranți. Cred că îmi vor lipsi…Dervișul a spus: Și aici oamenii sunt la fel. Nu le vei duce lipsa.
Răspunsul dervișului a fost același, dar adaptat la ceea ce vedeau cei doi oameni. Frumusețea stă, într-adevăr, în ochii celui ce privește. Fiecare dintre noi suntem responsabili pentru ceea ce alegem să vedem într-o comunitate sau într-un loc. Dacă am preferat să vedem doar defectele atunci le vom vedea numai pe acelea indiferent unde vom fi și cu cine vom vorbi, iar dacă preferăm să vedem partea frumoasă, o vom vedea oriunde. Prin urmare, să încercăm să vedem partea frumoasă din oameni, nu să-i caracterizăm doar după defecte.,, transmitea Cristi Rusin în mediul online.
Sorin Cîrjan nu a uitat însă să premieze şi susţinătorii de la judeţ ai municipiului. Printre premianţi s-a numărat şi preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu.
Invitat la pupitru pentru a fi premiat, a fost şi avocatul Ion Radu, în calitate de vicepreşedinte al Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni. Ion Radu a primit premiul ,,Alexandru Vlahuţă,,.
Conform Wikipedia, cea mai veche mențiune documentară a numelui de „Râmnicu Sărat” descoperită până acum, datează din 8 septembrie 1439. Este vorba despre un privilegiu comercial acordat de domnitorul muntean Vlad Dracul negustorilor poloni, ruși și moldoveni, în care se precizează că „liovenii plătesc prima vamă la Râmnicu Sărat, doi florini ungurești de căruță încărcată, apoi dau și celelalte vămi”, referire care poate fi însă despre râu. Ca oraș apare pentru prima dată atestat în 1474.
La sfârșitul secolului al XIX-lea Râmnicu Sărat era reședința județului cu același nume (începând cu 1862, când aceasta s-a mutat aici de la Focșanii Munteni) și avea o populație de 13.134 de locuitori. Ca unități de învățământ, în oraș funcționau gimnaziul „V. Boerescu”, deschis în 1889, precum și 2 școli primare urbane de băieți, 2 de fete, o școală rurală mixtă și două școli private. Alimentarea cu apă punea probleme, deoarece râul Râmnicul Sărat care curgea pe lângă oraș avea apă sărată, nepotabilă. Apa de băut era adusă prin conducte de la Răducești și era distribuită prin intermediul a 12 cișmele. Din punct de vedere administrativ, orașul era împărțit în trei culori: Roșu (care ocupa centrul vechi, denumit Vatra Orașului), Galben la sud (mahalalele Pităreasca și Erculești) și Albastru la nord (mahalaua Sf. Nicolae).