Cine arde deșeuri face pușcărie. Comisarii G.N.M. au pus în executare 52 de mandate de percheziție. Amenzi de peste 1.000.000 lei
În cursul acestei dimineţi, 70 de comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu au participat la punerea în executare a 52 de mandate de percheziţie, în localitatea Mătăsaru din județul Dâmboviţa.
Efectivele MAI cuprind 248 de autospeciale şi peste 600 de lucrători din diferite subunităţi, după cum urmează: 201 lucrători de la Direcţia de Ordine Publică, 60 lucrători de la Serviciul Investigare a Criminalităţii Economice, 23 lucrători Direcţia Investigaţii Criminale, 8 lucrători de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, 10 lucrători de la Serviciul Criminalistic, 31 lucrători de la Poliţia Rutieră, 5 lucrători de la Biroul pentru Protecţia Animalelor, 6 lucrători de la Poliţia Transporturi, 1 lucrător Biroul Siguranţă Şcolară, 72 lucrători de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale, 200 lucrători de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi.
Cele 52 de mandate vizează atât persoane fizice cât şi juridice şi sunt rezultatul multiplelor sesizări penale pe care Garda Naţională de Mediu le-a înaintat, de-a lungul vremii, pentru încălcări ale legii în acţiunile de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase, precum şi dezmembrarea vehiculelor scoase din uz.
Prin aceste acţiuni de forţă, mesajul pe care Garda Naţională de Mediu îl transmite, foarte clar şi fără echivoc, este acela că sesizările penale nu rămân fără rezultat, iar „CINE ARDE DEŞEURI, FACE PUŞCĂRIE!,,.
Amenzi de peste 1.000.000 lei
Poliţia a vizat şi alte infracţiuni descoperite pe parcurs (evaziune fiscală, posesie ilegală de arme sau depistarea persoanelor urmărite la nivel național sau internațional, etc.)
În urma celor 49 de verificări la faţa locului, comisarii GNM au aplicat 47 de sancţiuni, în valoare totală de peste 1.000.000 lei, au confiscat 70 de tone de metale feroase şi neferoase, au dispus 3 încetări de activitate şi au înaintat 4 sesizări penale organelor în drept.
La finalul acțiunii, coordonatorul echipelor GNM, domnul Florin Bănică – Comisar General Adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, a declarat: ”Când vorbim de criminalitate, ea poate capăta multe forme, iar criminalitatea de mediu este, din păcate, din ce în ce mai des întâlnită. Eforturile susținute ale autorităților române combat constant efectele acestui fenomen ilegal. Mulțumim structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi din cadrul Ministerul Public pentru excelenta colaborare. Consider că aceste acțiuni au atât rolul de a stopa și de a descuraja practicile infracționale, prin intervenția directă a echipelor de control, cât și de a răspunde la noile provocări, prin identificarea modurilor de operare și actualizarea legislaţiei de mediu la provocările actuale.”.