Activități educativ-informative la Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” din Brăila
POLIȚIȘTII AU DESFĂȘURAT ACTIVITĂȚI DE PREVENIRE A DISCRIMINĂRII ȘI A CYBERBULLYING-ULUI, LA ȘCOALA GIMNALIZALĂ ,,ALEXANDRU IOAN CUZA,,
În cadrul activităților educativ-informative desfășurate de polițiști din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității, 180 de elevi ai claselor primare și gimnaziale ai Școlii Gimnaziale ”Alexandru Ioan Cuza”, au primit informații esențiale pentru siguranța lor.
Activitățile au avut loc în zilele de 26 și 27 noiembrie a.c. polițiștii de prevenire având un nou prilej de a discuta cu elevii despre fenomenul de discriminare și cel de cyberbullying, fiind reliefată importanța de a semnala orice situație de conflict sau abuz.
Copiii au fost informați despre importanța de a respecta şi a apăra drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, faptul că toţi cetăţenii trebuie tratați în mod egal, fără discriminare şi fără a face distincţii în funcţie de rasă, culoare, origine etnică sau socială, apartenenţă politică, opinie, limbă, religie, sex, orientare sexuală sau alt criteriu, informații promovate în cadrul proiectului național ,,Fără discriminare,,.
Polițiștii și-au dorit să tragă un semnal de alarmă
Activitățile preventive au îmbinat informații teoretice cu prezentarea de materiale video, având menirea de a-i face pe cei mici să înțeleagă formele de discriminare la care ar putea fi expuși sau în care ar putea fi implicați ca autori și modul în care ar trebuie să relaționeze cu cei din jur, pentru prevenirea acestora.
De asemenea, a fost abordată tema bullying-ului, fiind discutată legătura dintre acest fenomen și discriminare și oferite recomandări pentru toate categoriile de persoane implicate (autori victime și martori). Au fost transmise informații despre caracteristicele unui act de cyberbullying, polițiștii și-au dorit să tragă un semnal de alarmă cu privire la efectele pe care abuzurile din mediul virtual le au asupra tinerilor și despre importanţa respectării unor norme de conduită nu doar în viaţa reală ci şi în mediul online.
Activitățile desfășurate în aceste zile, se înscriu în seria demersurilor din cadrul Programului judeţean de prevenire a victimizării minorilor pentru anul 2024, pentru o abordare integrată a nevoilor de siguranță ale copiilor, astfel de activitatăți vor continua pentru eficientizarea comunicării preventive și conștientizarea importanței suportului de specialitate în procesul educațional.