Atenţie la înşelăciunile din mediul online! Sfaturi privind metodele utilizate pentru sustragerea datelor personale

0
IMG-20240221-WA0013

Polițiștii din cadrul I.P.J. Vrancea – Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu cei de ordine publică continuă să desfășoare în această perioadă, activități în ceea ce privește înșelăciunile din mediul online. Care sunt recomandările poliţiştilor !?

 

 

Poliţiştii din cadrul I.P.J. Vrancea recomandă ca atunci când doriţi să achiziţionaţi diverse obiecte din mediul online, să cumpăraţi de la comercianţii cunoscuţi sau căutaţi informaţii în legătură cu aceştia, pentru a vă asigura că au o reputaţie bună şi sunt de încredere; de asemenea, să verificați cu atenție site-ul înainte de a cumpăra un produs, pentru a vă asigura că site-ul, ori produsul, nu este unul fals.

 

De asemenea vă atrag atenţia că bunurile oferite la prețuri derizorii pot avea costuri adiționale suplimentare, pot să nu beneficieze de garanție, pot proveni din furt sau pot să nu corespundă caracteristicilor, motiv pentru care vă sfătuim să evitați achiziția în astfel de condiții.

 

Sfatul poliţiştilor este: ,,Cumpărați numai de pe site-uri care utilizează metode de plată securizate și evitați tranzacțiile când sunteți conectat la rețele wi-fi publice,,.

 

 

 

Sfaturi privind metodele utilizate pentru sustragerea datelor personale

 

 

,,Atenționăm cetățenii cu privire la existența mai multor metode utilizate pentru sustragerea datelor personale, prin intermediul unor mesaje, fie în format electronic, prin SMS-uri sau chiar prin intermediul unor apeluri telefonice.

 

Unul dintre scopuri ar putea fi obținerea datelor personale, pentru utilizarea ulterioară, situațiile putând ajunge inclusiv până la accesarea neautorizată a conturilor și sustragerea banilor din conturile bancare, transmiterea unor viruși, pentru controlarea de la distanță a telefonului/calculatorului infectat ori ștergerea datelor și distrugerea unităților de memorie, sau, prin prezentarea ca adevărată a unor fapte nereale, obținerea frauduloasă a unor sume de bani.

 

NU dați curs unor asemenea ,,oferte”, pe care le puteți recunoaște după următoarele caracteristici: sună prea bine pentru a fi adevărat; de regulă, se solicită răspunsul urgent; mesajul electronic are atașat un hyperlink (o legătură electronică către o pagină/un formular electronic) sau un document – nu deschideți documentele atașate; expeditorul este unul neobișnuit sau care disimulează o instituție sau o autoritate a statului.,, transmite I.P.J. Vrancea

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!