Români executaţi silit de ANAF! Popriri, sechestre şi ameninţări cu scoaterea la vânzare a bunurilor mobile şi imobile. Printre cei afectaţi sunt şi antreprenori care nu şi-au revenit financiar după pandemia de Covid
Odată cu amnistia fiscală prevăzută de 107/2024, ANAF a trecut la măsuri drastice de recuperare a datoriilor. Printre datornici sunt şi antreprenori şi afacerişti care, fie nu şi-au revenit financiar după perioada de pandemie de Covid, fie au renunţat la afaceri dar au rămas datori doar pentru că au beneficiat de indemnizaţia oferită la momentul respectiv, indemnizaţie pe care au fost obligaţi să o accepte, să o solicite şi să o declare ca şi venit deşi au fost practic obligaţi să rămână închişi în case datorită restricţiilor impuse.
Mulţi dintre beneficiarii de indemnizaţii Covid sunt executaţi silit de ANAF, ameninţaţi cu sechestrul şi vânzarea bunurilor mobile şi imobile doar pentru faptul că, în perioada pandemiei, au beneficiat de sprijinul oferit de stat (asta, în condiţiile în care au fost impuse restricţii conform cărora, antreprenorii nu aveau de ales decât să suspende activitatea şi să apeleze la mila statului) nu au reuşit să-şi revină financiar şi să-şi achite taxele (rezultate din indemnizaţia primită) iar acum riscă să rămână pe drumuri.
Mulţi afacerişti au pus lacăt pe uşi iar o parte dintre cei care s-au ambiţionat să reziste, nu au reuşi încă să producă atât cât să-şi achite taxele nici măcar conform O.U.G. 107/2024 ce prevede amnistia. Amnistia, praf în ochi pentru cei afectaţi de pandemia Covid, vine şi ea cu reguli şi condiţii şi una peste alta ,,expiră,, la 25 noiembrie 2024.
Închişi în case cu forţa, obligaţi să declare indemnizaţiile ca venit
Amnistia este valabilă pentru cei care chiar au posibilităţi financiare să achite o parte din datorii însă vine şi întrebarea: ,,Ce se întâmplă cu cei care nu au bani dar au de achitat datorii restante din pandemie?,,.
Deşi au fost obligaţi să stea acasă, au fost obligaţi şi să declare prin formularul 212 indemnizaţiile încasate şi să achite la stat taxele aferente, taxe pentru care sunt acum executaţi silit şi riscă să rămână fără autoturisme şi fără locuinţe.
Pe de o parte, acei români au fost sprijiniţi într-un moment în care nu aveau altă sursă de venit dar au fost obligaţi să stea închişi în case iar mai apoi, au fost lăsaţi de izbelişte, încărcaţi cu datorii care acum îi îngroapă mai mult.
Procedura ANAF valabilă pentru toţi
Atunci când un contribuabil, fie că este persoană fizică sau juridică, are datorii neachitate către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), pot apărea o serie de consecințe neplăcute. ANAF are la dispoziție mai multe măsuri pe care le poate lua pentru a recupera sumele datorate, în funcție de situația specifică a debitorului și de cuantumul datoriei.
Una dintre primele acțiuni pe care ANAF le poate întreprinde este să trimită debitorului o notificare prin care îi aduce la cunoștință existența datoriei și îi solicită achitarea acesteia într-un anumit termen. În cazul în care debitorul nu dă curs notificării, ANAF poate trece la aplicarea măsurilor de executare silită.
Executarea silită poate implica poprirea conturilor bancare ale debitorului, sechestrarea bunurilor mobile și imobile, sau chiar valorificarea acestora prin licitație publică, cu scopul de a acoperi datoria. De asemenea, ANAF poate institui sechestru asupra veniturilor debitorului, cum ar fi salariul sau alte venituri periodice, până la concurența sumei datorate.
O altă consecință a existenței datoriilor la ANAF este înscrierea debitorului în Registrul Persoanelor Fizice sau în Registrul Contribuabililor Inactivi/Reactivați, după caz. Acest lucru poate avea impact negativ asupra situației financiare și a credibilității persoanei în cauză.