Primele cuști pentru capturarea și transportul urșilor au ajuns la Gărzile Forestiere. Cinci dintre ele au ajuns la Focşani, Timișoara, Suceava, Râmnicu-Vâlcea şi Ploieşti

0

În cadrul proiectului ”Implementarea Planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România”, se achiziționează 10 sisteme tip cușcă pentru capturarea și transportul urșilor – cuști de transport.

”Implementarea Planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România” este derulat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură “Marin Drăcea”, Regia Națională a Pădurilor și Regia

Publică Locală a Pădurilor Kronstadt RA, proiectul finanțat prin POIM 2014-2020 și etapizat prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027, gestionat de Ministerul Investițiilor si Proiectelor Europene (MIPE).

Distribuirea echipamentelor la nivel național vizează principalele județe  care se confruntă cu prezența ursului pe arealul specific acestora datorită populației efective de urs și implicit a incidentelor care au avut loc şi anume: Brașov, Prahova, Argeș, Vâlcea, Sibiu, Covasna, Harghita, Mureș, Buzău, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș.

La data de 20.11.2024, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a recepționat 5 cuști de transport, care au fost predate Gărzilor Forestiere Teritoriale Timișoara, Suceava, Râmnicu-Vâlcea, Ploiești, Focșani.

 

 

Următoarele 5 cuști vor fi livrate în prima decadă a lunii decembrie

 

Fiecare cușcă de transport are rolul de a deservi județele arondate Gărzilor Forestiere, astfel încât să se poată interveni cat mai eficient în gestionarea conflictului om-urs și a pagubelor provocate de urs.

Sistemul de tip cușcă este format dintr-o boxă metalică, cilindrică (tip tub), prevăzută cu ușă culisantă și sistem de declanșare a închiderii ușii (automată și/sau la comandă manuală), montată pe o platformă cu roți, care respectă condițiile legale de transport pe drumurile publice.

Calitatea produselor, corelată cu expertiza specialiștilor sporesc gradul de reușită a acţiunii, atât în ceea ce priveşte capturarea și protecția exemplarelor de urs, dar și siguranţa și securitatea echipelor de capturare, tranchilizare și transport.

Următoarele 5 cuști vor fi livrate în prima decadă a lunii decembrie a anului 2024. Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operațional Infrastructură Mare (2014-2020) și din Fondul de Coeziune, prin Programul Dezvoltare Durabilă (2021-2027).

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!