Reprezentanții Prefecturii Buzău, prezenți la exercițiul I.S.U. de la Berca
Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Neron Lupașcu,, Buzău a organizat în data de 17 august anul curent, un exercițiu cu forțe și mijloace în teren pe raza localității Berca, ce a avut ca obiectiv principal testarea capacității de răspuns în cazul incendiilor de pădure, la obiective cu risc ridicat dar și alte situații tactice.
La eveniment au participat reprezentanții Prefecturii Buzău, subprefect Gabriel Ilie și subprefect Constantin Cristea, forțe și mijloace proprii și din cadrul mai multor instituții, printre care I.P.J. Buzău, I.J.J. Buzău, S.A.J. Buzău, Garda de Mediu.
Exercițiul care s-a desfășurat în mai multe zone din comuna Berca, respectiv Mănăstirea Berca, Strada Dăscălani, faleza râului Buzău de pe raza localității, OMV Berca, a început la ora 13:00 și s-a terminat în jurul orei 15:00.
,,Desfășurare impresionantă de forțe ale ISU Buzău și a altor instituții în cadrul unui exercițiu de simulare a trei situații de risc pe raza comunei Berca, unde am văzut la lucru și cele mai noi mijloace de intervenție ,,roboțeii” de natură a proteja viața salvatorilor. Dar tot astăzi l-am reîntâlnit și pe locotenentul Cristea, un tânăr ofițer pe care de cel puțin 3 ori l-am văzut pe DNE 85, în afara programului de serviciu, coborând din mașina personală și intervenind cu prim ajutor sau sfaturi în accidentele rutiere cu victime. Concluzionând, spun doar atât… apreciez tehnologia dar nu o voi compara niciodată cu inima și curajul pompierului! Felicitări pentru rezultatele exercițiului!,, a declarat subprefectul Gabriel Ilie.
,,Exercițiul județean, organizat ieri de ISU Buzău pe raza UAT Berca, a presupus conlucrarea personalului din cadrul poliției, jandarmeriei, serviciului de ambulanță, gărzii de mediu, serviciilor voluntare pentru situații de urgență, autorităților județene și locale. Scopul a fost acela de a duce la bun sfârșit mai multe operațiuni ce au presupus în principal înlăturarea efectelor negative ale incendiilor și căldurii concomitent cu salvarea persoanelor afectate în cazul situațiilor de urgență generate de acestea.
Desfășurarea de forțe a avut loc în patru locații de pe raza localității unde au fost simulate patru situații operative principale, dar și altele apărute ca urmare a acestora. Majoritatea au presupus situații produse de efectele unui cod portocaliu de caniculă, printre care s-au numărat: persoane ce acuză stare de lipotimie din cauza căldurii, izbucnirea a două incendii de vegetație uscată și fond forestier, microbuz cu pasageri intoxicați cu fumul provenit de la arderea vegetației uscate ce necesită îngrijiri medicale, izbucnirea unui incendiu la o cisternă ca urmare a unei defecțiuni în timpul transvazării țițeiului, personal propriu și SVSU cu stare de lipotimie din cauza căldurii, etc.
În sprijinul forțelor și mijloacelor din cadrul inspectoratului, salvatorii au avut ocazia să lucreze cu un nou tip de dotare: autospeciala pentru transport roboți din cadrul ISU București-Ilfov, dotată cu 4 roboți de intervenție multifuncționali; doi cu motor termic și doi cu motor electric.
Acești roboți de intervenție au rolul de a pătrunde în zonele care prezintă pericol ridicat pentru pompieri și au mai multe funcționalități, fiind conectați la o mașină de pompieri și gestionați de un pompier de la distanță.
Pe timpul simulării s-a pus accent pe salvarea persoanelor ce au devenit victimele căldurii, elementul central fiind punctul medical avansat înființat la fața locului.
Rolul acestor exerciții periodice este pregătirea continuă a personalului și testarea capacității de lucru între toate structurile ce fac parte din managementul situațiilor de urgență, în cadrul evenimentelor ce pot pune în pericol viața populației!
Mulțumim tuturor structurilor implicate pentru sprijinul oferit!
Doar conlucrând putem reuși!,, a transmis I.S.U. Buzău.